Pakkaspeikko haluaa tarjota meille vanhemmille vaihtoehdon valita ekologisesti ja eettisesti valmistettuja lastenvaatteita. Mutta mikä tekee lastenvaatteesta ekologisen ja siten paremman valinnan – kaikkien kannalta?

Ekologiset lastenvaatteet

Ekologiset lastenvaatteet valmistetaan siten, että valmistuksesta aiheutuvat ympäristövaikutukset, kuten jäteveden määrä, energian kulutus ja ilma- ja hajupäästöt ovat mahdollisimman alhaiset. Lisäksi ekologisesti valmistetut lastenvaatteet tehdään turvallisista materiaaleista, kuten luomupuuvillasta. Luomupuuvillan viljelyssä ei käytetä ihmiselle ja ympäristölle vaarallisia torjunta-aineita tai lannoitteita, mitkä ovat yleisesti käytössä teollisessa puuvillan viljelyssä erityisesti maissa, joissa lainsäädäntö on puutteellista.

Materiaalien ja valmistuksen lisäksi tuotteen ekologisuuteen vaikuttavat tuotteen käyttäminen, esimerkiksi käyttöikä, ja lopulta tuotteen kierrättäminen. Ekologisuuteen kuuluukin tuotteen koko elinkaari. Ekologisuuden ohella myös eettiset arvot ovat tärkeitä. Esimerkiksi vaatteille myönnettävän GOTS-sertifikaatin mukaisesti jokaisen tuottajan ja valmistajan on täytettävä Kansainvälisen Työjärjestö ILO:n määrittelemät sosiaaliset kriteerit työnteettämisestä, kuten lapsityövoimasta sekä työolosuhteista.

Materiaalit

Pakkaspeikko myy pääasiassa luomupuuvillaisia lastenvaatteita sekä kierrätyskankaista valmistettuja uniikkeja tuotteita. Muita ekologisia materiaalivaihtoehtoja ovat esimerkiksi bambu, hamppu sekä kierrätetty polyesteri, jota valmistetaan muun muassa kierrätetyistä muovipulloista.

GOTS-sertifikaatti (The Global Organic Textile Standard) on laaja sertifikaatti luomupuuvillalle, jossa otetaan ekologisuuden lisäksi huomioon myös sosiaaliset vastuut.  Sertifikaatti kattaa koko tuotteen valmistusprosessin aina puuvillanviljelystä tuotteen valmistukseen.  Sertifikaatti sisältää myös teknisiä ominaisuuksia (hankauksen kesto, maksimi kutistuvuus) ja haitallisia aineita koskevat kriteerit, jotka täytyy täyttyä tuotteissa koko valmistusprosessin ajan niin raaka-aineissa kuin myös lopullisessa tuotteessa, mukaan lukien asusteet. Pakkaspeikon myymistä vaatteista GOTS-sertifikaatti löytyy esimerkiksi osasta Katvigin, DUNS Swedenin ja Geggamojan tuotteita.  Lisää GOTS sertifikaatista voi lukea (englanniksi) täältä.

Käyttö

Ekologisen lastenvaatteen tulee olla mahdollisimman kestävä ja pitkäikäinen. Pakkaspeikolle on hyvin tärkeää, että myytävät lastenvaatteet ovat laadukkaita ja kestäviä.

Kierrätys

Nykyään teollisuuden ja kotitalouksien tekstiilijätteestä suurin osa menee kaatopaikalle, vaikka luonnonkuiduista voitaisiin kierrättämällä valmistaa uutta kangasta. Esimerkiksi Pakkaspeikon verkkokaupasta saatavalta Katvigilta löytyy kierrätyspuuvillasta valmistettuja ihania ja pehmeitä vaatteita.

Kiinnostuitko?  Vieraile vihreät vaatteet-sivustolla lukemassa lisää ekologisista ja eettisistä vaatteista.

Ekologisuus on mukana kaikessa toiminnassamme

Pakkaspeikolle ei riitä että vaatteet ovat ekologisia, vaan ekologisuus otetaan huomioon toiminnan kaikissa vaiheissa.

Pakkaspeikko on esimerkiksi sitoutunut:

  • – käyttämään uusiutuvalla energialla tuotettua sähköä.
  • – käyttämään kierrätysmateriaaleista valmistettuja tai valkaisemattomia paperituotteita yrityksen markkinoinnissa ja viestinnässä. Suosimme sähköistä viestintää, emmekä tulosta yhtään paperia turhaan.
  • – hoitamaan tuotteiden postitukset kauppareissujen tai muun auton käytön yhteydessä aina kuin se on mahdollista.
  • – lajittelemaan jätteet asianmukaisesti.
  • – hyödyntämään vaatteiden valmistuksesta jäävät viimeisetkin ylijäämäpalat esimerkiksi tilkkutäkkeihin tai nukkekodin sisustuskankaisiin.

Haluamme kehittää toimintatapojamme ympäristöystävällisempään suuntaan, ja olemme aina kiitollisia palautteesta ja ideoista.